השפעת הדחיינות: איך זה כואב לנו ומה אנחנו יכולים לעשות כדי להתגבר על זה
מהי דחיינות וכיצד היא משפיעה על חיי היומיום שלנו?
דחיינות היא בעיה שכיחה שמשפיעה על רבים מאיתנו על בסיס יומיומי. ניתן להגדיר זאת כפעולה של דחייה או עיכוב של משימות או פעילויות ללא סיבה מוצדקת. דחיינות לא רק פוגעת בתפוקה שלנו אלא היא יכולה גם להשפיע על הבריאות הנפשית והרווחה שלנו. במאמר זה, נחקור מדוע דחיינות מתרחשת, הסיבות מאחוריה וכיצד היא יכולה להשפיע על חיי היומיום שלנו.
למה דחיינות פוגעת בנו?
דחיינות היא בעיה נפוצה שרבים מאיתנו מתמודדים איתה, אך יכולה להיות לה השפעה רצינית על חיינו. זה יכול להוביל להחמצת מועדים, ביצועים גרועים ואפילו בעיות בריאותיות. במאמר זה, נבדוק מדוע דחיינות פוגעת בנו ומה אנו יכולים לעשות כדי למנוע זאת. כמו כן, נבחן את ההשפעות של דחיינות על בריאותנו הפיזית והנפשית. . מה זה דחיינות? דחיינות היא פעולה של עיכוב או דחיית משימה לא נעימה או קשה, כמו שיעורי בית, עבודה או מטלות בית. זה יכול להיות רגיל וזה תמיד עלול להוביל להשלכות שליליות על הפרט. זה יכול להיגרם גם מרגשות של פחד; במקרה זה זה עשוי לעזור להסיח את דעתו בפעילות גופנית (עליה נדון בהמשך). אבל לרוב, דחיינות נגרמת מחוסר שליטה עצמית. נדרש כוח רצון כדי להשלים משימות שאיננו רוצים לעשות, ואם אנו נותנים לעצמנו להיות מוצפים מפחד, אולי אין לנו מספיק כוח רצון להתחיל. שליטה עצמית ומערכת כוח הרצון כוח רצון הוא סוג של שליטה עצמית. זהו המשאב הנפשי הדרוש כדי לעמוד בפיתויים, לדחות סיפוקים ולשלוט בדחפים. המוח פיתח מסלולים עצביים המאפשרים לנו להפעיל שליטה עצמית על מנת להשיג תגמולים מאוחר יותר ולהימנע מעונשים כעת (Bardgett & Sperry 1985; Miller et al. 1987). אבל נראה שהרשתות הללו אינן תמיד אמינות, מה שעלול להיות תוצאה של תחושת המום ממשימה; במקרה זה עזור לפרק את תמונה גדולה למשימות קטנות יותר. הקורטקס הפרה-פרונטלי הוא החלק במוח שאחראי על תפקודים קוגניטיביים רבים, כולל שליטה עצמית וכוח רצון. קליפת המוח הקדם-מצחית פועלת בשילוב עם חלקים אחרים של המוח כדי לווסת את הפעולות והרגשות שלנו. הפעילות של אזור זה יכולה להיות מופרעת על ידי עייפות, התייבשות או צריכת אלכוהול מופרזת (Bardgett & Sperry 1985). כתוצאה מכך, אנשים שנמצאים בתקופה ממושכת של חוסר שינה או אלכוהוליזם עשויים גם לפעול עם פחות שליטה עצמית וכוח רצון מהרגיל (Miller et al. 1987). אחד ההיבטים העיקריים ל שמירה על שליטה עצמית זו היא תזונה מאוזנת והידרציה מספקת. הקורטקס הפרה-פרונטלי (PFC) הוא אזור במוח הממוקם בחלק הקדמי של המוח. הוא ממלא תפקיד מרכזי ברבים מהתפקודים הקוגניטיביים הגבוהים שלנו כמו קשב, תפקוד ביצועי וקבלת החלטות (Bardgett & Sperry 1985). אזור זה יכול להיות מושפע לרעה גם מצריכת אלכוהול מופרזת, מחסור בשינה או עייפות אשר לאחר מכן גורמים לפגיעה ביכולות קבלת ההחלטות (Miller et al. 1987). חוקרים מצאו שלאנשים שסובלים ממחסור בשינה יש פגיעה משמעותית במיומנויות קבלת ההחלטות בהשוואה לאלו נחים היטב.
הסכנות של סחבת וכיצד הוא פוגע במטרות ובחלומות שלנו
דחיינות היא בעיה נפוצה המשפיעה על אנשים בכל הגילאים. זה יכול להוביל להחמצת מועדים, משימות לא גמורות, ובסופו של דבר, חוסר היכולת להשיג את המטרות והחלומות שלנו. עלינו להבין את הסכנות הטמונות בדחיינות וכיצד היא עלולה לפגוע ביכולת שלנו להצליח בחיים.
ניהול זמן חיוני כדי למנוע דחיינות. הגדרת יעדים מציאותיים ופירוקם למשימות ניתנות לניהול יכולים לעזור לנו להישאר במסלול ולהימנע מדחיית משימות חשובות. בנוסף, עלינו להיות מודעים לתכונות האישיות שלנו שעשויות לתרום להרגלי הדחיינות שלנו כדי שנוכל לבצע שינויים במידת הצורך. כילד, מעולם לא הייתי אחד לתכנון מפורט. לעולם לא הייתי מסוגל לסיים את שיעורי הבית שלי בזמן או להשיג מצרכים בזמן אלמלא אמא שלי תמיד שומרת על המסלול. היא הייתה מתזמן הכל והיא אפילו דאגה שלמשפחה שלנו יהיה אוכל נוסף בבית למקרה חירום. מצד שני, אחותי מכוונת לפרטים וכל חייה מתוכננים מראש. היא יודעת באיזו קריירה היא רוצה להמשיך, ובגיל 18 היא כבר מצאה עבודה בעסק מקומי שהתאים לתחומי העניין שלה: משרד עורכי דין. אם היא חייבת, היא יכולה לעבוד כי ההורים שלה במצב טוב מספיק כדי לפרנס אותה בזמן שהיא לומדת בקולג'. אחותי מכוונת לפרטים וכל חייה מתוכננים מראש. היא יודעת באיזו קריירה היא רוצה להמשיך, ובגיל 18 כבר מצאה עבודה בעסק מקומי שהתאים לתחומי העניין שלה: משרד עורכי דין.
איך להתגבר על הנטייה לדחות
כולנו נאבקים עם דחיינות בשלב מסוים בחיינו. זה נושא שמשפיע על כולם, ללא הבדל גיל או מקצוע. למרבה המזל, יש דרכים להתגבר על זה ולהיות פרודוקטיבי יותר. במאמר זה, נדון בכמה טיפים וטכניקות לנצח את הדחיינות ולעזור לך לחזור למסלול. נבדוק כיצד להפסיק לדחות דברים ולהפיק את המרב מהזמן שלך. אז בואו נתחיל! טיפים להפסקת דחיינות כדי לנצח את הדחיינות ולהיות פרודוקטיביים יותר, עלינו להתאמץ בהתחלה. אם לא תנקוט פעולה, זה רק יחמיר. עם זאת בחשבון, הנה כמה טיפים כיצד להפסיק לדחות:
1) תכננו מראש – לפני שמתחילים משהו חדש, צור תוכנית למה שאתה הולך לעשות. זה יעזור לך להישאר ממוקד ולהגביל את הסחות הדעת לאורך הדרך. צור רשימת בדיקה או לוח זמנים של מה שאתה רוצה להשיג עבור היום/השבוע. זה יכול לעזור גם בהגדרת אבני דרך קטנות במהלך בין משימות גדולות יותר.
2) רשום את זה. אם אינך אדם בעל פה, נסה את כוחך בנקודות תבליט או השתמש ברשימות ביקורת בעת הגדרת יעדים או תכנון קדימה. כתיבתו יכולה לעזור לך לראות את התמונה הכוללת, וגם תעזור לרוץ בזיכרון שלך ולשמור אותך מאורגן.
3) תגמלו את עצמכם – אולי תרצו למצוא משהו שמרגש אתכם באמת על מנת לשמור על עצמכם מוטיבציה וכן לעמוד במטרה ארוכת טווח מספיק זמן כדי לראות את פירות העבודה שלכם משתלמים.
מהם היתרונות בלהיות אדם פרודוקטיבי?
להיות פרודוקטיבי היא דרך מצוינת לשפר את החיים והקריירה שלך. זה יכול לעזור לך לעשות יותר בפחות זמן, להיות מאורגן יותר ולהשיג יותר מהמטרות שלך. אבל מה היתרונות בלהיות אדם פרודוקטיבי?
טיפים לפרודוקטיביות לתלמידים ולמבוגרים כאחד יכולים לעזור להם להיות טובים יותר בניהול הזמן והמשאבים שלהם. יצירת הרגל פרודוקטיבי יכולה לעזור להם להישאר ממוקדים במשימות שלהם, לתעדף משימות חשובות ולמנוע הסחות דעת. זה גם עוזר להם לשמור על מוטיבציה תוך כדי עבודה לקראת המטרות שלהם. עם העצות האלה, כל אחד יכול להיות פרודוקטיבי יותר בחיי היומיום שלו.
איך לשמור על מוטיבציה ולפנות לעצמך זמן לטיפול עצמי
טיפול עצמי הוא חלק חשוב בשמירה על מוטיבציה ופרודוקטיביות. קל להיקלע להמולת החיים, אבל לקחת את הזמן לעצמך חיוני לבריאות הנפשית והפיזית שלך. יצירת תוכנית טיפול עצמי יכולה לעזור לך להישאר במסלול עם המטרות שלך ולהבטיח שאתה דואג לעצמך. במאמר זה, נדון כיצד ליצור תוכנית טיפול עצמי שתעזור לך לשמור על מוטיבציה ולפנות זמן לטיפול עצמי.